Wat we deden in 2024

Op Expeditie

We organiseren dit jaar opnieuw een serie Expedities om hulpverleners spelenderwijs nieuwe aanpakken te leren, gericht op het effectiever maken van ons werk. Er is een Expeditie Slim schuldregelen, die onder andere aandacht geeft aan de Kennisgeving, het document dat na versturen ervoor zorgt dat schuldeisers hun incasso opschorten. De Kennisgeving is daarmee een 'voorloper' van de Pauzeknop, waar we in 2024 samen met andere partners ook hard aan werken. Er is ook een Expeditie Vroegsignalering, waar deelnemers leren hoe ze dit effectieve en veelbelovende instrument zo goed mogelijk kunnen inzetten bij het vinden van inwoners met financiële zorgen.

Lobby beschermingsbewind

In 2024 voeren we een intensieve lobby inzake beschermingsbewind. Mensen die gebruik maken van bewind zijn kwetsbaar en hebben veel tijdrovende vragen. Goede hulp verlenen wordt steeds ingewikkelder vanwege de beperkt beschikbare tijd per hulpvrager. In januari sturen we de twee betrokken ministers een uitgebreide brief. In maart volgt een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. In juli sturen we een tweede brief. We trekken daarbij regelmatig samen op met de brancheverenigingen voor bewindvoerders Horus en NBBI (inmiddels gefuseerd tot Aegis).


NVVK Expedities
Caribisch gebied

Adviesrol Caribisch Nederland

In Caribisch Nederland (Bonaire, St. Eustatius en Saba) staat schuldhulp nog in de kinderschoenen. De NVVK werkt en denkt als kennispartner op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mee aan de ambities van de eilanden op het onderwerp. Ook in Europa zijn we actief; we zijn een gewaardeerde partner tijdens bijeenkomsten van het Europese Consumer Debt Network (ECDN).

De NVVK groeit

In februari melden we dat het samenwerkingsverband IJsselgemeenten (Capelle en Krimpen aan den IJssel en de gemeente Zuidplas) aansluit, later in het jaar volgen de gemeente Heerlen, Werkplein Drentsche Aa (de sociale dienst van de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo), gemeente Venlo en gemeente Noardeast-Fryslân. De nieuwe leden bevestigen en versterken onze positie als dé branchevereniging voor financiële hulpverlening.

Afspraken over Basisdienstverlening

De postcode moet niet bepalend zijn voor het hulpaanbod wanneer je financiële zorgen hebt, vinden wij. Jarenlange pleidooien van de NVVK, die kracht bijgezet werden door de Tweede Kamer, leiden uiteindelijk tot bestuurlijke afspraken over het minimumniveau aan schuldhulpverlening dat elke gemeente aan moet kunnen bieden: de Basisdienstverlening. Divosa, het ministerie van SZW, de NVVK en de VNG ondertekenen de afspraken.

Jongeren bereiken

Jongeren bereiken met ons hulpaanbod is lastig, daarom besteden we er in 2024 veel aandacht aan. Onder andere via ons goed bezochte Jongerenoverleg. 'Jongeren die goed geholpen zijn, wijzen anderen op nut en noodzaak van hulp. Het bereiken van jongeren via-via kost tijd. Maar organisaties die al langer een passend hulpaanbod voor deze doelgroep hebben, merken dat het vruchten afwerpt', schrijven we in maart.

Basisvoorziening
SHV-er van het jaar

Verkiezing Financiële hulpverlener van het jaar

Ons beroep verdient waardering, en daarom organiseren we elke twee jaar de verkiezing Financiële hulpverlener van het jaar. In 2024 wint Lilian Kooistra de publieksstemming, waaraan ook hulpverleners Jessica Pieters en Bahattin Türkoğlu deelnemen.

De Belastingdienst sluit aan op het Schuldenknooppunt

Een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Schuldenknooppunt, waar de meeste gemeenten en tientallen schuldeisers al mee werken.

Samenwerking schuldeisers

De NVVK is in ons land de enige organisatie die met het oog op vlotte financiële hulpverlening samenwerkingsafspraken maakt met schuldeisers. In mei sluit een grote hypotheekverstrekker zich aan bij onze Schakel!-overeenkomst om woningbezitters met schulden snel te kunnen helpen. Verderop in het jaar sluiten we een convenant met Buy now, pay later-aanbieders, en gedurende 2024 ondertekenen meerdere gemeenten (in hun rol als schuldeiser) het Convenant Lokale Overheid.

Vtlb voortaan norm afloscapaciteit

Na een serie informerende regiobijeenkomsten besluiten de NVVK-leden op de voorjaars-ALV voortaan het vtlb te hanteren als norm voor het vaststellen van de afloscapaciteit. Daarmee sluiten we aan bij wat in de Wsnp al gebruikelijk is.
De ALV vindt plaats tijdens ons voorjaarscongres, dat als thema heeft: ‘Met jou wil ik door, Stevige basis, duurzaam resultaat’. Dit congres is ook het moment van afscheid van Marco Florijn, die 7 jaar voorzitter was van de NVVK.

 Energiebespaarlening
Podcast renate Richters

Nieuwe voorzitter NVVK

Onze nieuwe voorzitter Renate Richters, aangetreden tijdens onze voorjaars-ALV, publiceert haar eerste podcast waarin ze gesprekken voert met NVVK-leden en stakeholders. In september publiceren we aflevering 2.

Gewijzigde NVVK Gedragscode

We organiseren een speciale aflevering van NVVK Live over de gewijzigde NVVK Gedragscode. De wijziging is nodig vanwege het hanteren van het vtlb bij het berekenen van wat er nodig is voor levensonderhoud. De uitkomst kan leiden tot een schuldregeling zonder afloscapaciteit. Schuldeisers en hulpverleners moeten nog wennen aan de nieuwe situatie.

Groei Waarborgfonds saneringskredieten

Bijna alle gemeenten werken met saneringskredieten, waarbij schulden van inwoners in één keer worden afgelost waarna een lening van de gemeente overblijft. Het Waarborgfonds saneringskredieten biedt gemeenten de mogelijkheid deze lening risicoloos te verstrekken. Amsterdam sluit in juli aan bij het Waarborgfonds, een paar maanden later volgt ook Den Haag. 63 % van de gemeenten is nu aangesloten.

IBO-onderzoek schuldhulpverlening

Het langverwachte Interdepartementale Beleidsonderzoek schuldenketen (IBO-rapport) ziet het licht. Kernvraag tijdens het onderzoek: hoe kunnen we het hardnekkige maatschappelijke vraagstuk van (problematische) schulden beter aanpakken? De maatschappelijke kosten van 8,5 miljard maken investeren in schuldhulp tot een no-brainer; 10 procent minder mensen met schulden levert al een maatschappelijke opbrengst van minimaal 800 miljoen euro op. We zijn daarom blij met de adviezen.

 NVVK De Gids voor Schuldhulpverleners

Publicatie NVVK Gids voor Financiële dienstverlening

We werken deze zomer hard aan de NVVK Gids voor Financiële dienstverlening. Een handzame uitgave die lezers in hoog tempo de basics en de veranderingen in ons werk schetst, afgewisseld met interviews met hulpverleners. In oktober overhandigen we de Gids aan directeur-generaal Araya Sumter van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Directeurswissel

De documentaire ‘Schuld en Boete’ van KRONCRV brengt in beeld hoe kleine schulden groot kunnen worden, en welke krachten er werkzaam zijn bij dat proces. De makers organiseren publieksvertoningen waar we aan meewerken. Bij de vertoning in Sphinx in Maastricht is (dan nog aankomend) NVVK-directeur Ruud van den Tillaar aanwezig. Hij volgt in september Geert van Dijk op, die vertrekt wegens pensionering.

DDAS-dataproject met CBS

Data kunnen ons veel leren over het effect van ons werk, maar dan moeten die data er wel zijn. Daarvoor lanceren we in september het DDAS-project, samen met Divosa, SZW, VNG en CBS. DDAS staat voor 'Data delen armoede en schulden'. Samen met het CBS maakt DDAS het voor het eerst mogelijk een haarscherp landelijk beeld te krijgen van onze inzet en ons resultaat.

Nieuwsbrief voor schuldeisers

We zien het belang toenemen om schuldeisers goed te informeren over ontwikkelingen in ons werk. Daarom lanceren we in september een nieuwsbrief voor schuldeisers, die we voortaan 4 x per jaar gaan uitbrengen. In de nieuwsbrief komen schuldeisers aan het woord. Hun perspectief op ons werk krijgt zo extra aandacht.

15 nieuwe animaties voor uitleg schuldhulpverlening
Schuldregeling zonder afloscapaciteit

Schuldregeling zonder afloscapaciteit

Een schuldregeling zonder afloscapaciteit vanwege een te laag inkomen is soms onvermijdelijk, maar het is voor de NVVK geen doel op zich. Daarom publiceren we in oktober een handleiding die onze leden helpt om vast te stellen of er bij ontbrekende afloscapaciteit misschien wel een eenmalige inleg uit vermogen mogelijk is.

Lobby vanwege te laag sociaal minimum

In een brief aan de Tweede Kamercommissie Armoede en schulden (die vergadert in oktober voor het eerst in aanwezigheid van de nieuwe staatssecretaris Jurgen Nobel) vragen we aandacht voor de positie van schuldeisers. Zij betalen bij ontbrekende afloscapaciteit eigenlijk de rekening voor het te lage sociaal minimum, schrijven we.

Handreiking Begeleiding

De Basisdienstverlening (zie ook maart) is op te delen in 20 elementen. Veel van die elementen hebben een relatie met begeleiding. Met de VNG publiceren we daarom de Handreiking Begeleiding, als onderdeel van het project Basisdienstverlening. Op onze praktijkdag in november (thema ‘Hulpvrager in beeld, basis op orde’) besteden we ook veel aandacht aan Basisdienstverlening.

Subsidie 'Ruimte voor toekomst'

2024 is ook het jaar waarin het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ons in staat stelt nieuwe werkwijzen te onderzoeken om meer mensen te bereiken. Door subsidie kunnen we bereik en toegang verbeteren, schuldhulp versnellen en harmoniseren, werken aan duurzame uitstroom en vakmanschap stimuleren. Een voorbeeld van een nieuwe methode is het project 'Warm doorverwijzen', waarbij schuldeisers klanten met betalingsproblemen rechtstreeks doorverwijzen naar de gemeentelijke afdeling schuldhulp.

 Handreiking Basisdienstverlening
Marjolein Smith

Groei Verwijsindex Schuldhulpverlening

Om te voorkomen dat deurwaarders langsgaan bij hulpvragers terwijl er al schuldhulpverlening actief is, stimuleren we dat gemeenten aansluiten op de Verwijsindex Schuldhulpverlening. Die index ontwikkelden we samen met deurwaarders. Daarin registreren gemeenten inwoners die schuldhulp krijgen, en deurwaarders checken het register voor ze op pad gaan. We publiceren in december een nieuwe overzichtskaart met gemeenten die aangesloten zijn op Vish. Het zijn er al bijna 300.

Schuldhulp ondernemers

Schuldhulp aan ondernemers krijgt ook in 2024 veel aandacht. We organiseren aan het eind van het jaar een speciale studiemiddag over het helpen van ondernemers met financiële zorgen. Samen met schuldhulpverleners maken we een Werkwijzer Ondernemers, gevuld met handige hulpmiddelen en praktische tips.