Basisdienstverlening: langgekoesterde NVVK-wens gaat in vervulling
'Overal in Nederland schuldhulp van hoge kwaliteit'
De halvering van de saneringsperiode voor schuldregelingen – sinds 1 juli vorig jaar - verlaagt de drempel om schuldhulp te vragen. Daardoor is 2023 een historisch jaar in ons werk. Tegelijk maakt de halvering goede nazorg en begeleiding nog belangrijker. 2024 wordt daarom het jaar van de ‘basisdienstverlening’, iets waar we al jaren voor pleiten.
Sinds 2018 hebben we vanuit de NVVK aandacht gevraagd voor de noodzaak om in heel Nederland een vergelijkbaar hulpaanbod beschikbaar te hebben. We stelden het onderwerp onder andere aan de orde bij de wijziging van de Wgs in 2018.
NVVK Belofte en Kwaliteitskader
Dat leidde destijds, na een rapport van de ombudsman en een gesprek in de Tweede Kamer, tot de NVVK Belofte en een doorontwikkeling van ons Kwaliteitskader. Deze inzet kreeg in 2023 een vervolg met de ‘basisdienstverlening schuldhulpverlening’
Het begrip ‘basisdienstverlening’ duidt op het in heel Nederland gelijktrekken van het aanbod aan financiële hulpverlening. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid concludeerde na onderzoek dat de best presterende gemeenten veel meer hulpvragers met schulden bereiken dan andere gemeenten.
Wanneer alle gemeenten op het niveau van de koplopers komen, kan het aantal schuldregelingen verdubbelen tot 45.000 per jaar, aldus het ministerie in november 2023 in een Kamerbrief. Dat is belangrijk met het oog op de doelstelling om in 2030 het aantal mensen met problematische schulden te halveren in vergelijking met 2015.
Samenwerken aan gelijktrekken van de hulp
Werken aan basisdienstverlening gaat daaraan bijdragen. Daarom ondertekenden we samen met het ministerie, met de VNG en met Divosa in maart 2024 bestuurlijke afspraken. Deze video vertelt je wat de 4 partners ermee willen bereiken.
Veel kan al, de rest volgt spoedig
Basisdienstverlening omvat een twintigtal elementen. Een groot deel van die elementen zijn in veel gemeenten al in gebruik. Andere elementen moeten nog gerealiseerd worden.
De vier partners in de Bestuurlijke afspraken hebben ervoor getekend dat de eerste voortgangsresultaten medio 2024 worden voorgelegd aan de ministeriële stuurgroep Geldzorgen, Armoede en Schulden.
Inzet op effectieve nazorg voorkomt terugval
Onderdeel van de basisdienstverlening is goede begeleiding en nazorg. Schuldeisers zijn bereid om genoegen te nemen met een schuldsaneringsperiode van 18 maanden, maar zij verbinden daar wel de voorwaarde aan dat hulpvragers niet na korte tijd opnieuw wanbetaler worden.
Dat betekent voor ons werk dat we nog meer dan voorheen in moeten zetten op effectieve begeleiding en nazorg. Onze vereniging deelt goede voorbeelden, stimuleert leden om zichzelf hierin te verbeteren en checkt tijdens audits welke vooruitgang leden laten zien.
nvvk.nl/begeleiding