Koningin Máxima was het stralende middelpunt op ons Voorjaarscongres in april, waar we samen met honderden bezoekers stilstonden bij ons jubileum en vooruitkeken wat ons te doen staat. Op ons Nazomercongres in september ontvingen we onder andere Carsten Herstel directeur-generaal (Sociale Zekerheid en Integratie) bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Een koningin en een directeur-generaal: belangrijke gasten, maar minstens zo blij waren we met de aanwezigheid van ervaringsdeskundigen op beide congressen.
Neem alleen al de deelnemers aan onze jubileum-documentaire ‘Ruimte voor Toekomst’ die op het congres in gesprek gingen met koningin Máxima. Met hulpverleners en schuldeisers maakten deze ervaringsdeskundigen een 20 minuten durende film die een inkijk geeft in ons werk. Op Youtube inmiddels al bijna 2.000 keer bekeken.
Het bijbehorende onderzoek ‘Meetbaar en Merkbaar, over de waarde van financiële hulpverlening’ kreeg veel media-aandacht. We deelden het onder andere met alle gemeentebesturen in Nederland, omdat het belangrijke informatie bevat over het nut van investeren in financiële hulp.
Daarnaast verspreidden we vorig jaar 900 exemplaren van onze essaybundel ‘Tijd voor toekomst, Denken over hulp bij financiële zorgen’. Een brede selectie denkers en doeners gaat in deze bundel na waar het naar toe moet in de financiële hulpverlening.
Wat we deden in 2022
Er gaan talloze overlegrondes aan vooraf voordat we convenanten met (koepels van) schuldeisers kunnen presenteren. 2022 was een oogstjaar, we kwamen convenanten overeen met onder andere de energiebedrijven, de woningcorporaties en met lokale overheden. Met de belangrijkste schuldeisers hebben we nu afspraken om bij voorstellen voor schuldregelingen snel akkoord te gaan, zodat onze leden al hun energie kunnen steken in begeleiding en nazorg voor de hulpvrager. Ons afsprakenstelsel nadert zijn voltooiing!
In 2022 bouwden we door aan het NVVK Arrangement: saneren met saneringskredieten, schulden regelen op basis van collectieve afspraken met schuldeisers, bij voorkeur communicerend via het Schuldenknooppunt. Collectief Schuldregelen is in de loop van 2022 geborgd via de convenantsafspraken en binnen het Schuldenknooppunt. Er is een groeiende toepassing van het NVVK Arrangement in het werk van onze leden.
Laat een stuk of tien medewerkers een team vormen en stuur ze op expeditie in het land van nieuwe mogelijkheden om financiële zorgen te lijf te gaan; dat was de NVVK Expeditie van 2022. Zes teams van onze leden durfden het aan. Gedurende een aantal maanden voerden ze opdrachten uit en bevroegen ze elkaar en hun organisatie inzake de manier van werken. Ook verkenden ze mogelijkheden voor nieuwe werkwijzen die anderen hen voorhielden. Het waren enerverende maanden voor de deelnemers, die uitmondden in een prijsuitreiking en het vaste voornemen om binnenkort nieuwe Expedities te organiseren.
Hoe brengen we onze leden en volgers op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in de branche? Met een voorzitter die ervaring heeft met het presenteren van radioprogramma’s is de keus voor een maandelijkse talkshow snel gemaakt. In 2022 begonnen we daarom met NVVK Live. We hadden interessante gasten en boeiende gesprekken. Soms met meer dan 200 deelnemers, soms met 50, maar altijd waren de afleveringen informatief en actueel. Zie onze Agenda voor de eerstvolgende aflevering!
De zomer van 2022 maakte duidelijk dat budgetten van hulpvragers moeilijk of zelfs helemaal niet sluitend te krijgen waren. Een schuldregeling optuigen is dan onmogelijk. Oorzaak: de exploderende energietarieven. We verzamelden gedurende de zomer ervaringen en bundelden ze in een eenmalig magazine: 'Beurs - Klem door inflatie. Wat kunnen we doen?’
Trouw publiceerde een opiniebijdrage van Marco Florijn waarin de NVVK een noodkreet tot minister Schouten richtte: 'Bouw een brug tot 1 januari'. Dat was namelijk de datum waarop het minimumloon verhoogd zou gaan worden, en ook andere ondersteunende maatregelen zouden tegen die tijd effect gaan sorteren. In de tussentijd dreigden hulpverleners met lege handen te staan.
Het kabinet zag de problemen ook. Minister Schouten stelde geld beschikbaar om via het Waarborgfonds hulpvragers die aanklopten, toch te kunnen helpen. Ook bij een niet-sluitend budget. We ondertekenden met een grote groep schuldeisers de intentieverklaring ‘Samen schuldregelingen redden’. Omdat we niemand die hulp vraagt, willen laten vallen.
Veel hulpvragers met een eigen huis leven met onjuiste beelden over de impact van hulp vragen op hun woningbezit. Dat komt mede omdat niet alle hulpverleners precies weten wat de mogelijkheden zijn bij schulden van woningbezitters. Ons lid Den Haag heeft er wel veel ervaring mee. Daarom kwamen we met hen overeen om voor NVVK-leden een Vraagbaak Hypotheken en schulden in te richten. Want bij problematische schulden is verkoop van de eigen woning zeker niet onontkoombaar. De deskundigheidsbevordering rond dit onderwerp vervolgen we in 2023.
Een podcastserie over schuldhulp aan jongeren sloten we begin 2022 af met een aflevering over de hersenontwikkeling van jongeren en de speciale aanpak die schuldhulp aan deze groep vraagt. We richtten een snel populair wordend Jongerenoverleg op, waar ook niet-NVVK-leden in deelnemen.
Rond schulden komen verschillende beroepsgroepen elkaar tegen: schuldhulpverleners, beschermingsbewindvoerders, Wsnp-bewindvoerders en rechters. Met steun van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lanceerden we de campagne ‘Samen sterker in financiële hulp’. We deden onderzoek naar de populatie in beschermingsbewind: hoe verhoudt hun ‘doenvermogen’ zich tot hulpvragers in de schuldhulpverlening? Met webinars, een handreiking, infographics en berichten op onze website informeerden we onze sector over deze campagne.
Betaalt mijn inwoner het saneringskrediet dat ik verstrek wel netjes af? Die vraag kan een gemeente zich stellen. Het antwoord is in 95% van de gevallen: ja. Om huiverige gemeenten te helpen vroegen we het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegeneheid om hulp bij het oprichten van een Landelijk Waarborgfonds Saneringskredieten. Het fonds werd in 2022 operationeel en ontwikkelde zich in dat jaar tot een geruststellende steun in de rug voor tientallen gemeenten.